obrInformujemy, że w dniu 7 listopada 2018r. w naszej szkole odbędzie się

szkolny konkurs umiejętności kulinarnych „KREATYWNY KUCHARZ”,

którego tematem przewodnim jest „Zdrowo na talerzu”.

Konkurs ten jest organizowany przez firmy: DOR 4 FIT oraz BETEX w dzień poprzedzający Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Organizatorzy konkursu dostarczają surowce oraz fundują nagrody rzeczowe dla wszystkich uczestników zmagań konkursowych w finale, a także nagrody specjalne za zajęcie I, II  III miejsca.

Termin zgłoszenia upływa 30 października.  Zgłoszenia uczniów przyjmuje pani Marta Szelc.

 

Szczegółowe informacje w regulaminie konkursu.

SZKOLNY KONKURS UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH „KREATYWNY KUCHARZ” - REGULAMIN

Temat przewodni: ZDROWO NA TALERZU

A. Informacje ogólne:

1. Organizatorem szkolnego konkursu umiejętności kulinarnych „ Kreatywny kucharz” jest

Firma Dor 4 Fit oraz Betex.

2. Przedstawicielem organizatora oraz osobą kontaktową jest pani Marta Szelc.

3. Konkurs odbędzie się w dniu 7 listopada 2018r. w ZSGH w Iwoniczu Zdroju(sala 204).

4. Godz.8.00 – odprawa ekip startujących.

5. Godz.8.30 – 10.00 zmagania konkursowe.

6. Regulamin konkursu umiejętności kulinarne „ Kreatywny kucharz” określa porządek i zasady uczestnictwa oraz jest wiążący dla uczestników i organizatora.

B. Cel konkursu:

1. Promocja zdrowych i smacznych posiłków oraz ich nowoczesna odsłona.

2. Poznanie surowców EKO firm: Prymat, Lubella, Frozana, Knorr, Betex.

2. Zintegrowanie środowiska kulinarnego we wspólnych działaniach na rzecz rozwoju młodych talentów kulinarnych.

3. Wyłonienie najbardziej kreatywnego kucharza z ZSGH w Iwoniczu Zdroju.

4. Wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami, a organizatorami konkursu.

5. Rozwijanie pasji , zainteresowań i uzdolnień uczniów.

6. Dokonanie oceny własnej wiedzy i umiejętności.

C. Warunki uczestnictwa:

1. Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie ZSGH w Iwoniczu Zdroju.

2. W konkursie uczestnicy startują indywidualnie. Maksymalnie 8 uczestników.

3. W przypadku większej liczby chętnych odbędą się eliminacje praktyczne pozwalające wyłonić finalistów konkursu. Podczas eliminacji wszyscy chętni będą mieli do wykonania to samo ćwiczenie, które pozwoli wyłonić finalistów szkolnego konkursu umiejętności kulinarnych „ Kreatywny kucharz”.

4. Warunkiem przystąpienia do szkolnego konkursu umiejętności kulinarnych „ Kreatywny kucharz”. jest zgłoszenie swojego udziału do dnia 30 października do przedstawiciela organizatora – pani Marty Szelc.

D. Zasady organizacyjne

1. W finale uczestnicy będą musieli przygotować według własnego pomysłu i aranżacji.

3 porcje dania głównego stosownego do tematu przewodniego - „ Zdrowo na talerzu”.

2. Podczas finału uczestnicy konkursu będą przygotowywać zdrowe i smaczne dania wykorzystując produkty przygotowane przez organizatora tj. firmy Dor 4 Fit oraz Betex znajdujące się w spiżarni. Załącznik nr 1.

3. Zabrania się używania własnych surowców, półproduktów oraz gotowych elementów dań.

4. Uczestnicy konkursu będą mieli do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych oraz talerze do serwowania.

5. Specjalistyczny sprzęt kuchenny potrzebny do wykonania dania konkursowego każdy uczestnik przygotowuje we własnym zakresie.

6. Do aranżacji dań dopuszczalne jest wykorzystanie własnej zastawy stołowej.

E. Zasady konkursu

1. Przed rozpoczęciem konkursu o godzinie 8.00 odbędzie się odprawa wszystkich uczestników

z przewodniczącym Jury. W tym czasie odbędzie się losowanie stanowisk, omówienie regulaminu oceniania i pobranie surowców ze spiżarni.

2. Czas konkursu 8.30 – 9.50.

3. Czas na przygotowanie dania konkursowego to 90 minut. Możliwe jest przekroczenie dopuszczalnego czasu, jednak nie dłużej niż o 10 minut i wiązać się to będzie z naliczeniem punktów ujemnych 1 min = 2 punkty.

4. Po 100 minutach danie będzie podlegało ocenie w takim stanie w jakim zostanie zabrane ze stanowiska konkursowego.

5. Każdy uczestnik konkursu po zakończonej pracy ma za zadanie zaprezentować danie konkursowe przed Jury. Prezentacja będzie podlegała ocenie.

6. Wszystkie elementy dekoracyjne powinny być wykonane podczas konkursu w czasie regulaminowym

7. Pomoc z zewnątrz w czasie konkursu jest niedozwolona.

8. Na stanowiskach konkursowych obecni będą asystenci techniczni, którzy odpowiedzialni będą za wydawanie produktów ze spiżarni, kontrolowanie czasu. Asystent techniczny nie ocenia pracy na stanowisku ani przygotowanych dań konkursowych.

9. Wykonanie zadania konkursowego będzie oceniane przez powołanych przez organizatora jurorów, pracujących w dwóch składach:

Jury degustacyjne ocenia:

· Prezentację dania(0-10)

· Kreatywność i estetykę podania (0-20)

· Smak dań konkursowych (0-20)

· Odpowiednią temperaturę potrawy i talerzy(0-10)

· Ogólną ocenę całościową – wizualna (0-10)

· Wykorzystanie surowców (0-10)

Jury techniczne ocenia:· Organizacje na stanowisku pracy (0-5)

· Poprawność operacji technologicznych (0-5)

· Tempo pracy (0-5)

· Czystość pracy (0-5)

· Zużycie( gospodarka) surowców (0-5)

9. Oceny Jury są ostatecznie i niepodważalne.

F. Nagrody

Każdy uczestnik konkursu otrzyma :

· pamiątkowy dyplom potwierdzający udział w konkursie

· oraz nagrodę ufundowaną przez firmę Dor 4 Fit

Uczestnicy konkursu, którzy po ocenie Jury zajmą miejsca I, II i III otrzymają specjalne nagrody ufundowane przez

firmę Dor 4 Fit i Betex.

Załącznik nr 1

Wykaz surowców EKO dostarczonych przez firmy Lubella, Frozana, Betex, Prymat, Dor 4 Fit dostępnych podczas konkursu do sporządzenia dania:

· Kurzak świeży zagrodowy – cała tuszka

· Filet z indyka – max 400 g na osobę

· Ryba świeża: pstrąg

Warzywa i owoce świeże

· Marchew

· Por

· Burak ćwikłowy

· Pietruszka

· Seler

· Ziemniaki

· Czosnek

· Cebula biała

· Cebula czerwona

· Cytryna

Warzywa mrożone

· Brokuł różyczki

· Kalafior

· Bukiet królewski (brokuł, kalafior, marchew)

· Mieszanka europejska 6 składnikowa

· Mini marchew

· Szpinak liść

Warzywa mrożone

· Kurka mrożona

· Borowik mrożony

Kasze

· Pęczak

· Jaglana

· Ryż brązowy

Makarony

· Makaron penne – Lubella

Świeże zioła

· Bazylia, mięta, rozmaryn

· Nać pietruszki

· Koperek

Tłuszcze

· Oliwa włoska

· Rama kulines do smażenia

Zioła suszone i pozostałe przyprawy

· Czosnek suszony

· Koper suszony

· Ziele angielskie

· Papryka mielona słodka

· Pieprz czarny

· Przyprawa do mięs

· Przyprawa do kurczaka

· Przyprawa do ryb

· Liść laurowy

· Sól sodowo-potasowa

· Smak natury Prymat

· Pozostałe produkty

· Śmietana 15%

· Pomidory w puszcze włoskie

· Koncentrat buraczany

· Musztarda

· Kapusta kiszona

Lista produktów do spiżarni pod konkurs:

Przyprawy i zioła: ( torebki po 20szt w opakowaniu) Prymat

- sól sodowo- potasowa

-pieprz czarny

-papryka słodka

-koper suszony

- liść laurowy

-przyprawa do ryb

-czosnek suszony

- ziele angielskie

- przyprawa do mięs

-przyprawa do kurczaka

-smak natury Prymat

Makarony : Lubella

-makaron penne 2,5kg

Warzywa mrożone : Frozana worki 2,5kg

-brokuł róża

-kalafior

-bukiet królewski (brokuł, kalafior, marchew)

-mieszanka europejska 6 skłądnikowa

-mini marchew

-szpinak liść

Produkty Knorr:

-śmietany 15% - 2L

-rama kulines do smażenia

-pomidory w puszcze włoskie 2kg

Hurtownia Betex: sponsor towaru i nagród

-pstrąg źródlany 6szt

-kurka mrożona 1kg

-borowik mrożony 1kg

-oliwa włoska 1l

Dor4fit: pozostałe produkty:

-kurczak świeży zagrodowy 2szt

-filet z indyka 2kg

-kasza pęczak 1kg

-kasza jaglana 0,5kg

-ryż brązowy 0,4kg

-marchew 1kg

-pietruszka 1kg

-seler 1kg

-por 2szt

-cebula biała 1kg

-cebula czerwona 1kg

-czosnek świeży 3szt

-ziemniaki 2kg

-cytryna 1kg

-nać koper 3peczki

-nać pietruszki 3peczki

-świeża bazylia, mięta, rozmaryn,

Zasady oceniania konkursu skala 5 stopniowa:

1. Czystość pracy od 0 do 5………

2. Wykorzystanie składników do dania od 0 do 5………

3. Prezentacja dania od 0 do 5…………….

4. Smak dania od 0 do 5……….

5. Ogólna ocena całościowa od 0 do 5 ………..

 

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820