Projekty UE
Sofia – stolica Bułgarii – to miasto, w którym spędzimy pierwsze 4 tygodnie roku szkolnego 2017/2018 jako uczestnicy projektu „Skarby regionów Europy/Treasure Regions” w ramach programu PO WER, który daje możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego w formie zagranicznych stażów zawodowych.
Dlaczego wybraliśmy Bułgarię? Ponieważ jest dla nas mniej znana i nieco egzotyczna, a przez to atrakcyjna. Obecnie przemysł turystyczny w Sofii rozwija się bardzo dynamicznie.
Powstaje wiele miejsc noclegowych i niezwykle ciekawych pod względem wystroju i oferty restauracji i barów – od urokliwych zakątków artystycznie wykorzystujących styl shabby chic, przez miejsca skoncentrowane na naturze, tak w kuchni jak i wystroju sal, do ultranowoczesnych wręcz futurystycznych miejsc pełnych śmietanki towarzyskiej stolicy Bułgarii i światowych gwiazd. Partner projektowy naszej szkoły – ETN Bulgaria Gateway – przygotował dla nas kilka doskonałych zakładów pracy, które zachwycają swoim klimatem i przygotowują do pracy w zawodzie w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Są to miejsca pełne życzliwych ludzi, oferujące usługi na wysokim poziomie, otwarte na innowacje, tworzące unikatową atmosferę, chętnie dzielące się doświadczeniem. Już niedługo zobaczycie reportaż z naszych miejsc stażu.
Poza trudami codziennej pracy zawodowej mamy również szansę poznać to, co jest esencją życia – jego smak i aromat ukryty w tradycyjnych potrawach kuchni bułgarskiej, która jest jedną z ciekawszych, choć mniej znanych kuchni świata. Banica, czyli ciasto filo wypełnione przeróżnym nadzieniem, kaszkawałki, szaszliki, kebabcze, szopska sałata, tarator, dodawana do wielu potraw charakterystyczna przyprawa czubrica, pyszne sery, jogurt z rodzimą, bo w Bułgarii odkrytą, bakterią, przepyszne grillowane warzywa, słodkości, choćby lokum i chałwa, dojrzałe, soczyste i pachnące owoce, bakalie. Nie tylko delektujemy się lokalnymi daniami serwowanym w restauracji świetnego hotelu BudaPest, w którym mieszkamy, ale też poznaliśmy tajniki bułgarskiej kuchni na kursie gotowania prowadzonym przez doświadczonych szefów i doskonalimy te umiejętności w swoich miejscach praktyk. O kursie gotowania i kuchni bułgarskiej opowiemy wkrótce więcej, a po powrocie nawet coś dla Was przyrządzimy!
Staż w Sofii jest trzecim etapem projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” z zaplanowanych czterech wyjazdów na miesięczne staże zagraniczne dla 16-osobowych grup uczniów. W marcu 2017 odkrywaliśmy andaluzyjską Malagę, w czerwcu 2017 włoską Reggio-Emilia obecnie we wrześniu 2017 bułgarską Sofię i ponownie na wiosnę 2018 włoski region Emilia Romagna – 4 i ostatni etap tego projektu. Koszty podróży, zakwaterowania, wyżywienia, ubezpieczenia, a także programu kulturalnego pokryte są w całości z dofinansowania projektu. Rekrutacja odbędzie się pod koniec 1-szego semestru. Walczcie o frekwencję, dobre oceny, uczcie się języków obcych, a macie szansę się zakwalifikować. Zapraszamy! A czy warto? Zapytajcie tych, którzy już byli.
Pozdrawiamy z Sofii!
MJ
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2967:sofia1&catid=150&Itemid=1336#sigProId905c71e424