sofia35

Sofia – stolica Bułgarii – to miasto, w którym spędzimy pierwsze 4 tygodnie roku szkolnego 2017/2018 jako uczestnicy projektu „Skarby regionów Europy/Treasure Regions” w ramach programu PO WER, który daje możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego w formie zagranicznych stażów zawodowych.
Dlaczego wybraliśmy Bułgarię? Ponieważ jest dla nas mniej znana i nieco egzotyczna, a przez to atrakcyjna. Obecnie przemysł turystyczny w Sofii rozwija się bardzo dynamicznie.

Powstaje wiele miejsc noclegowych i niezwykle ciekawych pod względem wystroju i oferty restauracji i barów – od urokliwych zakątków artystycznie wykorzystujących styl shabby chic, przez miejsca skoncentrowane na naturze, tak w kuchni jak i wystroju sal, do ultranowoczesnych wręcz futurystycznych miejsc pełnych śmietanki towarzyskiej stolicy Bułgarii i światowych gwiazd. Partner projektowy naszej szkoły – ETN Bulgaria Gateway – przygotował dla nas kilka doskonałych zakładów pracy, które zachwycają swoim klimatem i przygotowują do pracy w zawodzie w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Są to miejsca pełne życzliwych ludzi, oferujące usługi na wysokim poziomie, otwarte na innowacje, tworzące unikatową atmosferę, chętnie dzielące się doświadczeniem. Już niedługo zobaczycie reportaż z naszych miejsc stażu.
Poza trudami codziennej pracy zawodowej mamy również szansę poznać to, co jest esencją życia – jego smak i aromat ukryty w tradycyjnych potrawach kuchni bułgarskiej, która jest jedną z ciekawszych, choć mniej znanych kuchni świata. Banica, czyli ciasto filo wypełnione przeróżnym nadzieniem, kaszkawałki, szaszliki, kebabcze, szopska sałata, tarator, dodawana do wielu potraw charakterystyczna przyprawa czubrica, pyszne sery, jogurt z rodzimą, bo w Bułgarii odkrytą, bakterią, przepyszne grillowane warzywa, słodkości, choćby lokum i chałwa, dojrzałe, soczyste i pachnące owoce, bakalie. Nie tylko delektujemy się lokalnymi daniami serwowanym w restauracji świetnego hotelu BudaPest, w którym mieszkamy, ale też poznaliśmy tajniki bułgarskiej kuchni na kursie gotowania prowadzonym przez doświadczonych szefów i doskonalimy te umiejętności w swoich miejscach praktyk. O kursie gotowania i kuchni bułgarskiej opowiemy wkrótce więcej, a po powrocie nawet coś dla Was przyrządzimy!
Staż w Sofii jest trzecim etapem projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” z zaplanowanych czterech wyjazdów na miesięczne staże zagraniczne dla 16-osobowych grup uczniów. W marcu 2017 odkrywaliśmy andaluzyjską Malagę, w  czerwcu 2017 włoską Reggio-Emilia obecnie we wrześniu 2017 bułgarską Sofię i ponownie na wiosnę 2018 włoski region Emilia Romagna – 4 i ostatni etap tego projektu. Koszty podróży, zakwaterowania, wyżywienia, ubezpieczenia, a także programu kulturalnego pokryte są w całości z dofinansowania projektu. Rekrutacja odbędzie się pod koniec 1-szego semestru. Walczcie o frekwencję, dobre oceny, uczcie się języków obcych, a macie szansę się zakwalifikować. Zapraszamy! A czy warto? Zapytajcie tych, którzy już byli.

 

Pozdrawiamy z Sofii!

MJ

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820