SOSW
Cukiernik
Nauka zawodu odbywa się w pracowni cukierniczej na terenie Ośrodka.
Czas nauki – 3 lata
Zajęcia praktyczne – organizuje szkoła
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- zainteresowanie zawodem
- wrażliwość węchowa i czucie smakowe
- wrażliwość estetyczna
- dobry stan zdrowia – wytrwałość, zręczność rąk i palców
- umiejętność pracy w zespole
- życzliwość, uprzejmość, odpowiedzialność, sumienność
Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia:
- poznaje sposoby wypieku ciast, ciasteczek, tortów, wyrobów czekoladowych, lodów, pieczywa cukierniczego według obowiązujących receptur i norm
- poznaje sposoby przygotowania kremów, syropów, galaretek, pomad, mas
- nabywa umiejętności wykańczania, dekorowania i porcjowania produktów ciastkarskich i cukierniczych
- uczy się obsługi maszyn i urządzeń technicznych oraz ich konserwacji
- uczy się rozliczania przyjętych i wydanych surowców
- poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcyjnej
- uczy się utrzymywania porządku i czystości na stanowisku pracy oraz przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
- poznaje organizację pracy w zakładzie cukierniczym
- uczy się oceniać jakość wytwarzanych produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych
Możliwości zatrudnienia:
- zakłady cukiernicze wytwarzające ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze, cukierki
- własny zakład cukierniczy
Uczniowie mogą zdawać egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, w Ośrodku Egzaminacyjnym, którym jest nasza szkoła.
Kwalifikacje zawodowe
1. Dobór surowców w celu wytwarzania produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych.
2. Wykonywanie wyrobów cukierniczych, półproduktów, elementów dekoracyjnych, czynności związanych z obliczaniem.
3. Dekorowanie i porcjowanie ciasta.
4. Przygotowywanie wyrobów cukierniczych i ciastkarskich do wysyłki i sprzedaży.
5. Wykonywanie czynności pomocniczych: transport, przechowywanie gotowych wyrobów, czyszczenie i mycie maszyn i urządzeń, ewidencjonowanie wyrobów.