Franziska von Au - "Zachowanie przy stole"

Sztuki właściwego zachowania przy stole uczymy się już w dzieciństwie i - można powiedzieć - wraz z poznawaniem nowych potraw czy kuchni innych krajów, całe życie ją doskonalimy. Warto upewnić się czy zawsze właściwie odczytujemy wszystkie sygnały zawarte w nakryciu stołu, czy w zachowaniu kelnera, a także zapoznać się z bogatymi wiadomościami na temat podawania różnych gatunków win, jedzenia pałeczkami, itd.

Autor przytacza mnóstwo anegdot i ciekawostek z różnych krajów, które pozwalają lepiej zrozumieć obyczaje tam panujące.

Paula Pryke - "Kompozycje kwiatowe na stół"

autorka prezentuje krok po kroku wykonanie kompozycji, które uświetnią każdą uroczystość czy szczególne wydarzenie. Pokazuje układy kwiatowe, zarówno pomysłowo proste, jak i oszałamiająco złożone, będące połączeniem popularnych roślin z kwiaciarni z zielenią z ogrodu, któe można wykorzystać na własny użytek.

Ursula Feuerbach - "Owoce. 75 smakowitych przepisów z całego świata"

Owoce są najstarszym pożywieniem człowieka. Orzeźwiające i aromatyczne od dawien dawna pobudzały apetyt i kulinarną wyobraźnię wszystkich narodów. Jako źródło ważnych dla życia witamin i soli mineralnych są dzisiaj niezastąpionym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Wyczerpujące opisy ponad 40 rodzimych i egzotycznych owoców dostarczają interesujących informacji na temat ich uprawy, sposobów przyrządzania i sezonu zbiorów. Książka na wszystkie pory roku, zawiera 75 przepisów na potrawy słodkie i pikantne, od nadziewanego ananasa po zabaione z wionogronami. Dodatkową atrakcją jest 130 barwnych fotografii.

 Elisabeth Bangert - "Dekorowanie potraw"

To doprawdy fascynujące, jak wiele różnych specjałów można przyrządzić w szklanych naczyniach - od zup i sałatek poprzez pikantne potrawy aż po napoje oraz desery. Czy to sorbet z szampana, czy naleśniki owocowe, czy też parówki w sosie curry z ziemniakami - każda z tych potraw serwowana w eleganckim szkle będzie wyglądała niezwykle apetycznie.

Pozwól się zainspirować, zaskakując rodzinę i gości atrakcyjnie podanymi przekąskami.


Annie Rigg - "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów"


Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo "zwieńczać" codzienne posiłki niebanalnym deserem, ale brak Ci pomysłu na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest dla Ciebie! Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na cista, masy, lukry i kremy, ale także wskazówki, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać tort, ciastka i babeczki. Nauczysz się, jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem barwnikiem spożywczym w paście. Pomogą Ci w tym rady autorki, szczegółowe instrukcje i kolorowe zdjęcia przedstawiające poszczegóolne etapy wykonywania niezwykłych słodkich dekoracji.Reinhold Metz, Hans Szameitat - "Zimna kuchnia. Przepisy, przygotowanie, dekorowanie"

To najnowszy leksykon dla gastronomów i kucharzy a także amatorów dobrego gotowania. Niezastąpiony doradca dla twórców zimnych bufetów a jednocześnie obszerna książka kucharska z najbardziej cenionymi przepisami zimnej kuchni. Na 2000 kolorowych zdjęć przedstawiono, krok po kroku, przygotowanie, zdobienie i serwowanie atrakcyjnych potraw.

Leszek Rum - "Ilustrowany leksykon kawy"

Zapach świeżo parzonej kawy jest rozpoznawany w każdym zakątku świata. Jest obietnicą cudownego przeżycia, zapowiedzią wyjątkowego smaku, niezastąpionym towarzyszem ciężkiej pracy, domowego relaksu, spotkań i podróży.Nie zdajemy sobie sprawy , ile z tym cudownym napojem związanych jest legend, prawdziwych historii, burzliwej miłości i nienawiści, wojen, rewolucji, duchów i czarów, postępu kulturalnego i technicznego.Od wieków ludzie cenią sobie te drobne, niepozorne ziarenka.Świat bardzo się do nich przywiązał. Kawa jest pita powszechnie, a jednak pozostała wyjątkowa dzięki swoim walorom smakowym i zapachowi.

W tej publikacji Czytelnik znajdzie wiele faktów i zdarzeń związanych z wielowiekową historią kawy. Autor przybliża dzieje poznania najważniejszych gatunków, walki o kawę, jej przydatność, związane z nią legendy, sprzeczności i jej rzeczywistą wartość.

Elisabeth Bangert, Christine Mahrle - "Kawa"

Kawa od 340 lat jest najbardziej lubianą używką. Wiele sposobów jej zaparzania uczyniły z picia kawy rozkosz dla podniebienia. Autorki zapraszają na smoliste espresso, kawę po turecku, late macchiato, cappuccino, małą czarną z mleczkiem, kawę mrożoną.

Andrzej Fiedoruk - "Kawa bez tajemnic"

Z książki dowiemy się jak zmienić smak kawy z ekspresu na bardziej wyrafinowany, przekonamy się, czy kawa, z jej 1200 składnikami chemicznymi, może być szkodliwa dla zdrowia i jak należy ją parzyć, by ograniczyć szkodliwe działanie a także jak założyć doniczkową uprawę Coffea Arabica.

 Anna Wojtowicz - "Kawowe przysmaki kawa, ciasta, torciki, desery"

Mało kto potrafi sie dziś obejść bez filiżanki kawy dziennie. To właśnie ona stawia nas na nogi, pozwala jaśniej myśleć i szybciej, wydajniej pracować. Kawa to także napój jednoczący ludzi, łączący całe pokolenia. Czytelnicy znajdą tutaj podstawowe informacje na temat kawy, jej historii, właściwości, gatunków. Jeśli chcecie dowiedzieć się co różni kawę po włosku od kawy po ormiańsku albo wzbudzić zachwyt gości ciastem orzechowym z masą cappuccino, koniecznie skorzystajcie z tego przewodnika.


Jon Thorn - "Kawa. Zostań koneserem. Przewodnik po światowych markach kawy"

Najlepszy przewodnik dla sympatyków i miłośników kawy. Ta doskonale opracowana i przepięknie ilustrowana książka omawia każdy aspekt dotyczący kawy, od wyszukiwania najświeższych prażonych ziaren arabiki po dobór najbardziej odpowiadającego ci sposobu parzenia. Najważniejszą częścią książki jest katalog przybliżający najlepsze niemieszane kawy z całego świata. Przewodnik opisuje wszystkie kawy wysokogatunkowe oraz podpowiada jak przyrządzić kawę na wiele sposobów, tak jak to robią eksperci.


Louise Pickford - "Gorące napoje"

W rozdziale Kawy przedstawiono przepisy na klasyczne napoje z całego świata, takie jak kawa po irlandzku czy kawa po turecku, oraz kilka rzadziej spotykanych, np. dyniowe latte. Herbaty i napary to rozdział z przepisami zarówno na herbaty tradycyjne, jak i wykwintne napoje: indyjską masala caj, tisane ze świeżej mięty czy herbatę lawendową.W rozdziale Gorące czekolady przedstawiono fantastyczny asortyment odżywczych i kojących gorących napojów czekoladowych. Na coraz krótsze dni i zimowe chłody najlepszym lekarstwem są rozgrzewające poncze i koktajle. Z rozdziału Napoje mleczne dowiemy się, jak zrobić wiele pysznych napojów głównie dla dzieci, np. mleczko przed snem z uspokajającą lawendą czy słodki chruper z masła orzechowego.

Louise Pickford - "Pyszne i zdrowe koktajle nie tylko owocowe"

 

Koktajle śniadaniowe z dodatkiem musli albo otrębów są wyjątkowo sycące i mogą zastąpić cały posiłek.Orzeźwiające owocowe są doskonałe na upalne letnie popołudnia. Niezwykle cenne dla naszego zdrowia są soki warzywne - zawarte w nich witaminy i minerały wzamcniają odporność, pomagają złagodzić objawy przeziębienia i spowalniają efekty starzenia. Rozdział poświęcony koktajlom mlecznym zawiera przepisy na niespotykane mikstury na bazie mleka. Koktajle bezmleczne są idealne dla tych, którzy nie mogą spożywać mleka krowiego.
Wśród prezentowanych tutaj ponad 100 przepisów na aksamitne koktajle, frappe, shaki, soki i inne znajdziesz orzeźwiający napój na każdą okazję.

Steven Hudson - "Koktajle znane i mniej znane"

 

Moda na koktajle opanowała świat, nie ominęła także Polski. I nic w tym dziwnego, są smaczne, kolorowe i orzeźwiające. Napoje te podaje się często w różnych sytuacjach, miejscach i okolicznościach.
W tej książce proponowana jest zaledwie mała część przepisów na koktajle, wierząc, że będą one inspiracją do tworzenia własnych receptur.

Andre Domine - "Alkohole świata"

 

Bary są nieodłącznym elementem krajobrazu każdego miasta na całym świecie. Służą jako miejsce do relaksu po pracy, do świętowania rocznic lub urodzin, a nawet...konfesjonały.
Książka opisuje wszelkie rodzaje barów: od pubów w dzielnicach robotniczych, po kapiące od luksusu, zaprojektowane przez najlepszych architektów long bary w pięciogwiazdkowych hotelach.

Hugh Johnson, Jancis Robinson - "Wielki atlas świata win"

 

Atlas przedstawia nie tylko regiony upraw winorośli i pochodzące stamtąd trunki, ale uwzględnia także aktualne uwarunkowania, jak choćby proces globalnego ocieplenia. To podstawowe dzieło, które każdy koneser wina powinien mieć w swoich zbiorach.

David Wishart - "Whisky - leksykon smakosza"

Książka jest katalogiem trunków, przeznaczona dla wszystkich, któzy chcieliby kupić dobrą whisky oraz dla koneserów szukających konkretnych doznań smakowych.

Książka może także stanowić rodzaj przewodnika turystycznego - w niezwykle ciekawy sposób opisano w niej szkockie gorzelnie. Podano informacje o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających, imprezach organizowanych przez gorzelnie i o bazie noclegowej.

Jakie wino wybrać do sushi, gęsi, tajskich potraw czy pieczeni z łosia? Czy wybór wina rzeczywiście jest tak istotny? Czy do wszystkich dań obiadu można podać to samo wino?

Książka zawiera praktyczne wskazówki co, z czym i dlaczego można łączyć oraz przepisy na ciekawe potrawy, prowokujące do eksperymentowania i oferujące niezwykłe doznania smakowe.

Andrew Jefford, Szkoła Wina

Jeśli poszukujesz drogi do bogatego i fascynującego świata wina tak książka jest dla Ciebie.
Pierwsza część książki Narzędzia, zapoznaje z zestawem, który będzie potrzebny do degustowania wina i myślenia o nim. W niej nauczysz się wybierać wino i zapisywać wrażenia związane z tym, co smakujesz.
Część Składniki analizuje komponenty, które składają się na wino.
Ostatnia część książki Podróż, zabiera nas na wędrówkę po krajach, w których uprawia się wino, zwracając uwagę na cechy charakterystyczne każdego z nich.

William P. Young - "Chata"   

Najmłodsza córka Mackenziego Allena Phillipsa Missy została porwana podczas rodzinnych wakacji. W opuszczonej chacie, ukrytej na pustkowiach Oregonu, znaleziono ślady wskazujące na to, że została brutalnie zamordowana. Cztery lata później pogrążony w Wielkim Smutku Mack dostaje tajemniczy list, najwyraźniej od Boga, a w nim zaproszenie do tej właśnie chaty na weekend. Wbrew rozsądkowi Mack przybywa do chaty w zimowe popołudnie i wkracza do swojego najmroczniejszego koszmaru. Jednakże to, co tam znajduje, na zawsze odmienia jego życie.


Katarzyna Grochola "Zielone drzwi"


W pełen uroku i poczucia humoru sposób autorka opowiada o swoim życiu – od momentu narodzin po dzień dzisiejszy.

Autorka wspomina rodzinę, czasy szkolne, domy rodzinne, ukochane zwierzaki, dziecięce niespełnione marzenie – spełnione po latach, swoją pierwszą powieść, młodzieńcze przyjaźnie, różnorodne prace, od pomocy cukiernika przez salową do pracownicy biura matrymonialnego oświadczyny, podróż do Libii, narodziny ukochanej córki, koniec małżeństwa, zmagania z chorobą nowotworową, budowę pierwszego domu, a w końcu literacką przygodę, która trwa do dziś…

A wszystko to ukryte jest za tytułowymi Zielonymi Drzwiami, jednymi z wielu...

Becca Fitzpatrick - "Szeptem"

Czasem zdarza się miłość nie z tego świata. Naprawdę nie z tego świata… Patch jest tajemniczy i zabójczo przystojny. Nic dziwnego, że szesnastoletnia Nora uległa jego urokowi. Niemal natychmiast w jej życiu zaczęły dziać się rzeczy, których nie da się wytłumaczyć. Chyba że… Chyba że ktoś wie, że znalazł się w samym środku bitwy. Bitwy, którą od wieków toczą Upadli z Nieśmiertelnymi. O Twoje życie.
Ale cicho sza… Są tajemnice, o których mówi się tylko szeptem. 


"Bale maturalne z piekła"  

Stephenie Meyer w "Zmierzchu" przemówiła do wyobraźni nastolatek romantyczną wizją zakazanego uczucia. W mrocznym opowiadaniu Piekło na ziemi kreuje ten sam przeniknięty tajemnicą i miłością paranormalny świat, który zafascynował miliony czytelniczek. Meg Cabot u szczytu sławy napisała "Córkę likwidatora" - historię dziewczyny i uwodzicielskiego wampira. Kim Harrison w opowiadaniu "Madison Avery" i "Mroczny Żniwiarz" stworzyła postać siedemnastolatki w świecie aniołów i demonów. Historię Madison rozwinęła w cykl znakomitych powieści. Pierwsza "Nie wywołuj śmierci z lasu" ukaże się już w lutym. Do tańca proszą wampir, który zawrócił w głowie śmiertelnej dziewczynie, demon zarażony miłością, anioł, który porzucił niebo dla śmiertelniczki, duch, który nie może zapomnieć o ukochanej, wysłannik ciemności, który zwodzi nastolatkę potrafiącą czytać w ludzkich sercach... Ich wybranki przeżyją tragiczną miłość w opowieściach, których finał rozegra się na balach maturalnych, gdzie królową jest noc, a królem strach.

"Diabeł ubiera się u Prady"

Młoda dziewczyna zdobywa upragnioną pracę w jednym z najbardziej prestiżowych nowojorskich magazynów poświęconych modzie, mając nadzieję, że otworzy jej to drogę do wielkiej kariery. Pech w tym, że jej bezwzględna szefowa to kobieta z piekła rodem.

Halina Poświatowska - "Opowieść dla przyjaciela"


Od "Opowieści dla przyjaciela" powinni zacząć lekturę ci, którzy Poświatowskiej dotąd nie czytali albo nie zdążyli polubić jej poezji.
Opowieść została napisana w formie wyznania do konkternej osoby, ale jest właściwie listem do czytelników. 

„Opowieść dla przyjaciela” to pełna emocji, przejmująca lektura, do której powraca się wiele razy... Ta autobiograficzna książka jest znakomitym uzupełnieniem poezji Haliny Poświatowskiej, którą mamy okazję poznać nie tylko jako artystkę, ale też jako kobietę – zakochaną, ale i nieuleczalnie chorą. Podczas lektury towarzyszymy w jej codziennych zmaganiach z bólem i cierpieniem, widzimy jej upór i siłę do walki oraz dążenia do urzeczywistnienia pragnień wynikające z ogromnej pasji życia. „Opowieść...” utrzymana jest w nastroju magii i poetyckości...

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820