Wydarzenia - Aktualności

Już od wielu lat nasz "Gastronomik" współpracuje ze szkołą o profilu gastronomicznym w Preszowie. Wielokrotnie gościliśmy zaprzyjaźnioną szkołę w naszych murach, a każde spotkanie było okazją dla uczniów i nauczycieli do zdobywania i wymiany doświadczeń w dziedzinie edukacji zawodowej, organizacji imprez branżowych, czasem dzielenia się swoimi umiejętnościami i możliwością poznania innych. Finalnym punktem każdej wizyty był DZIEŃ POLSKI.

Nasza współpraca to również uczestnictwo w międzynarodowym konkursie gastronomicznym „SWEET CUP”, którego organizatorem jest SOU w Preszowie. Rokrocznie z sukcesem prezentujemy swoje umiejętności cukiernicze podczas tego turnieju. 

W ramach współpracy, w dniach 1-3 grudnia 2014 r., delegacja naszej szkoły przebywała gościnnie w SOU w Preszowie. Celem wyjazdu grupy uczniów wraz z nauczycielem było poznanie walorów turystycznych, zwyczajów, ale przede wszystkim wymiana doświadczeń i umiejętności w zawodach gastronomicznych.

Read more

4 grudnia 2014 r. zawodami "Wyciskanie Szatangi Leżąc"- chłopców zapoczątkowaliśmy czas przedświątecznych emocji. W atmosferze super gorącej rywalizacji, podgrzewanej szczególnie przez grupę kibiców płci żeńskiej ustanowione zostały nowe rekordy szkoły.

Pierwsze miejsce "wycisnął sztangą" o masie  125 kg Wojciech Olszewski.

Drugie miejsce przypadło Sylwkowi Szpojnarowiczowi z wynikiem 116 kg,

a z trzecim rezultatem 100 kg zawody ukończyli Gabriel Nóżka i Przemek Marszał.

W dodatkowej kategorii "lekkiej" triumfował Kamil Kisilewicz pokonując na sztandze masę 80 kg. 

GRATULUJEMY OSIĄGNIĘTYCH WYNIKÓW i zapraszamy do kolejnych sportowych rywalizacji wszystkich chętnych. 

Read more

Jak zorganizować ekskluzywne przyjęcie czy bankiet okolicznościowy na wysokim poziomie? Czy łatwo zaplanować wytworne menu, aby koszty przyjęcia nie były zbyt wysokie dla organizatora? Właśnie takie zagadnienia były omawiane na szkoleniu prowadzonym przez pana Jacka Świerka z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej, w którym uczestniczyli nauczyciele przedmiotów zawodowych.

Warsztaty rozpoczęły się od planowania i kalkulowania potraw bankietowych. Podczas organizowania bankietu  należy wykazać się pomysłowością, aby stoły „uginały się”  od pełnych półmisków, wykwintnych przekąsek bankietowych, które niekoniecznie będą szokować swoim kosztem. Kluczem okazuje się ciekawy pomysł na wyśmienite potrawy, które swoim smakiem i wyglądem zaskoczą nawet bardzo wybrednych gości.

Read more

ZSGH organizuje kolejną edycję szkolnego konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie” dla uczniów naszej szkoły.

Motto konkursu brzmi: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Zmagania konkursowe odbędą się w następujących kategoriach:

• HOTELARZ • CUKIERNIK • KUCHARZ • KELNER • BARMAN • BARISTA • CARVING

   Tegoroczna edycja konkursu składa się z dwóch etapów - teoretycznego i praktycznego. Część teoretyczna konkursu zostanie przeprowadzona w formie testu sprawdzającego wiedzę z zakresu przedmiotów zawodowych stosownie do wybranej kategorii. Etap teoretyczny odbędzie się w dniach od 8 do 12 grudnia 2014 r. Do drugiego etapu, obejmującego wykonanie zadań praktycznych, awansują uczniowie, którzy uzyskają najwyższe wyniki z testu. Lista zakwalifikowanych uczniów do finału zostanie opublikowana 19 grudnia 2014r.  Finał konkursu – etap praktyczny w poszczególnych kategoriach zostanie rozegrany w dniach 28 i 29 stycznia 2015 r.. wg ustalonego regulaminu. Ogłoszenie wyników dla poszczególnych kategorii odbędzie się podczas gali finałowej 29 stycznia 2015 r. w ZSGH.

Read more

Z inicjatywy Szkolnego Kółka Hotelarskiego w dniu 25 listopada zorganizowana została praktyczna lekcja hotelarstwa dla hotelarzy oraz klasy I THKŻ. Mimo piętrzących się przeszkód: matura, śnieg, na który nie wszyscy byli przygotowani, udało nam się wyjechać z Iwonicza-Zdroju o godz. 9:45. Celem naszej wycieczki była Krynica-Zdrój, gdzie zatrzymał się czas i gdzie ponad 100 lat temu powstał pensjonat „Patria”, należący do Jana Kiepury. Droga przebiegała w zimowej atmosferze, maturzystki przysypiały a uczniowie klas młodszych pełni energii opowiadali o historii i atrakcjach Krynicy-Zdroju.

Read more

20 listopada w sali obsługi konsumenta uczniowie klasy IV technikum w zawodzie kelner prezentowali swoje wiadomości i umiejętności dotyczące sporządzania i podawania napojów  bezalkoholowych i alkoholowych, zimnych i gorących. Zajęcia zorganizowano dla grupy uczniów klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

W trakcie lekcji pokazowej czwartoklasiści wykazali się dużą wiedzą na temat pochodzenia i parzenia kawy i herbaty  oraz sporządzania napojów mieszanych,  wprowadzając młodszych kolegów i koleżanki  w tajniki trudnej sztuki baristycznej i barmańskiej. Jednak największym zainteresowaniem cieszyła się część praktyczna – sporządzanie kawy oraz drinków bezalkoholowych. Ciekawym doznaniem sensorycznym  był niepowtarzalny zapach kawy zielonej oraz wielu  prezentowanych rodzajów herbat, które uczniowie mieli okazję zobaczyć. 

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820