czekolada051Wcale nie za górami, nie za lasami, ale w niedalekiej Korczynie jest takie miejsce, w którym wszystko (no prawie wszystko) jest czekoladowe i czekoladą pachnące. Mowa oczywiście o Pijalni Czekolady, gdzie w piątek,  16 marca  grupa uczniów naszego ośrodka uczestniczyła w czekoladowych warsztatach. Prowadził je szef fabryki czekolady pan Mirosław Pelczar.

Teraz już wiemy, że czekoladę produkuje się z ziaren kakaowca, że największe jego plantacje są na Wybrzeżu Kości Słoniowej, skąd ziarna są rozsyłane w różne miejsca na świecie i do Korczyny też. Widzieliśmy urządzenia, w których te ziarna poddaje się obróbce. Mieliśmy okazję degustować czekoladę z przeróżnymi dodatkami, nawet takimi, jak pieprz, czy drobinki złota. Komponowaliśmy własne smaki czekoladowych tabliczek, lizaków i misiów wybierając przeróżne dodatki, np. pomarańcze, żurawinę, truskawki, orzechy i co ważne zabieraliśmy je ze sobą do domu. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał również pamiątkową monetę i dyplom.

Dziękujemy Radzie Rodziców za dofinansowanie naszej czekoladowej wyprawy.

 

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820