SOSW
Wcale nie za górami, nie za lasami, ale w niedalekiej Korczynie jest takie miejsce, w którym wszystko (no prawie wszystko) jest czekoladowe i czekoladą pachnące. Mowa oczywiście o Pijalni Czekolady, gdzie w piątek, 16 marca grupa uczniów naszego ośrodka uczestniczyła w czekoladowych warsztatach. Prowadził je szef fabryki czekolady pan Mirosław Pelczar.
Teraz już wiemy, że czekoladę produkuje się z ziaren kakaowca, że największe jego plantacje są na Wybrzeżu Kości Słoniowej, skąd ziarna są rozsyłane w różne miejsca na świecie i do Korczyny też. Widzieliśmy urządzenia, w których te ziarna poddaje się obróbce. Mieliśmy okazję degustować czekoladę z przeróżnymi dodatkami, nawet takimi, jak pieprz, czy drobinki złota. Komponowaliśmy własne smaki czekoladowych tabliczek, lizaków i misiów wybierając przeróżne dodatki, np. pomarańcze, żurawinę, truskawki, orzechy i co ważne zabieraliśmy je ze sobą do domu. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał również pamiątkową monetę i dyplom.
Dziękujemy Radzie Rodziców za dofinansowanie naszej czekoladowej wyprawy.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3067:miejsce-czekolada-pachnace&catid=123&Itemid=993#sigProId41789047d1