Projekty UE
Projekt „Skarby regionów Europy/Treasure regions”
Są na świecie miejsca zaczarowane, które tworzą niesamowici ludzie.
My mieliśmy szczęście trafić do jednego z nich. Miejsce to nazywa się Mary's Kitchen i znajduje się w miejscowości Albinea, w pobliżu Reggio Emilia. Jest to Szkoła Gotowania, którą prowadzą Mariagrazia, Alberto i Luca.
Ludzie z pasją i niesamowitymi zdolnościami nauczyli nas jak sporządzać kilka tradycyjnych przysmaków tego regionu.
Na kursie mogliśmy poznać tajniki gotowania zaczynając od nazw składników po sposób ich przygotowania. Nauczyliśmy się robić domowy makaron Tagiatelle, Lasagne Reggiano z zielonego szpinakowego ciasta, Tortelli, Soffritto do Tortelli, Ravioli, Cappeletti, Passatelli, Rosół z kapłona oraz Erbazzone Reggiano.
Poznać tyle ciekawych smaków było ucztą dla podniebienia, ponieważ później przygotowane przez nas potrawy degustowaliśmy. Nie zabrakło także nuty polskiego smaku – ugotowaliśmy nasz tradycyjny polski żurek, który próbowali i polubili nasi profesjonaliści. Na koniec kursu otrzymaliśmy certyfikaty w języku polskim i angielskim oraz firmowe fartuszki z własnoręcznymi podpisami naszych Master Chef-ów.
Było nam bardzo miło ich poznać i nauczyć się od mistrzów tylu wspaniałych potraw w niezapomnianej, energetycznej i twórczej atmosferze.
Adrianna J.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2961:kurskuch&catid=149&Itemid=1331#sigProId3340b4421e