zd 01   Dnia 27.03.2018 r. uczniowie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych badania i oceny surowców oraz produktów zbożowych, które odbyły się w PWSZ w Krośnie.
Zajęcia te prowadziła pani Elżbieta Brągiel w ramach  projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, który jest realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Logo po A4 poziomy
Adepci technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli wyjątkową okazję zbadania i oceny jakości ziarna zbóż oraz mąki. Doświadczalna część badania jakości żywności zapewne wzbogaciła ich wiedzę na temat bezpieczeństwa produktów zbożowych -  różnych rodzajów mąk.
Wiadomo, że użycie mąki nieodpowiedniej jakości i typu do wyrobu poszczególnych produktów np. pieczywa, makaronów i ciast może skutkować tym, że zamiast wspaniałego chleba czy ciasta może wyjść zakalec. Na podstawie przeprowadzonych eksperymentów uczniowie mieli możliwość sprawdzenia w jaki sposób ilość i właściwa jakość glutenu ma szczególne znaczenie przy produkcji ciast o  strukturze gąbczastej oraz do wytwarzania makaronu.
Część analityczna – badanie jakości ziarna zbóż i mąki znacznie przyczyniła się do wzbogacenia wiedzy uczniów, a także rozbudziła w nich zainteresowanie o bezpieczeństwie żywności.

 

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820