Projekty UE
Dnia 27.03.2018 r. uczniowie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych badania i oceny surowców oraz produktów zbożowych, które odbyły się w PWSZ w Krośnie.
Zajęcia te prowadziła pani Elżbieta Brągiel w ramach projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, który jest realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Adepci technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli wyjątkową okazję zbadania i oceny jakości ziarna zbóż oraz mąki. Doświadczalna część badania jakości żywności zapewne wzbogaciła ich wiedzę na temat bezpieczeństwa produktów zbożowych - różnych rodzajów mąk.
Wiadomo, że użycie mąki nieodpowiedniej jakości i typu do wyrobu poszczególnych produktów np. pieczywa, makaronów i ciast może skutkować tym, że zamiast wspaniałego chleba czy ciasta może wyjść zakalec. Na podstawie przeprowadzonych eksperymentów uczniowie mieli możliwość sprawdzenia w jaki sposób ilość i właściwa jakość glutenu ma szczególne znaczenie przy produkcji ciast o strukturze gąbczastej oraz do wytwarzania makaronu.
Część analityczna – badanie jakości ziarna zbóż i mąki znacznie przyczyniła się do wzbogacenia wiedzy uczniów, a także rozbudziła w nich zainteresowanie o bezpieczeństwie żywności.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3083:nauka-przez-eksperyment-2&catid=145&Itemid=1307#sigProIdca391d2634