O szkole
26 marca 2015 r. uczniowie klasy IV Technikum w zawodzie kucharz i kelner zaprosili społeczność „Gastronomika” na pokaz zdobytych umiejętności zawodowych.
Kucharze przygotowali zakąski: koktajl z krewetek, pstrąg w błękitnej wodzie, jaja przepiórcze po benedyktyńsku oraz desery: naleśniki flambirowane z bitą śmietaną i owocami, mus czekoladowo-pomarańczowy, sernik miodowy w otoczce cynamonowej z sosem z kiwi. Uczniowie pracowali pod opieką pani Haliny Gazda. Natomiast kelnerzy zaprezentowali kunszt kelnerski, barmański i baristyczny.
Przygotowane przez kucharzy potrawy, kelnerzy podawali zgodnie z zamówieniem gości stosując poznane serwisy kelnerskie. Niektóre potrawy były przygotowywane bezpośrednio przy stoliku gości. Kelnerzy zaprezentowali również umiejętności baristyczne przygotowując różne rodzaje kaw – cappuccino z wzorem malowanym „z ręki”, latte macchiato i espresso.
Na zakończenie Paweł Śnieżek zaprezentował widowiskową sztukę barmańską – free-style. Wykonywał ewolucje kilkoma shakerami, kostkami lodu oraz żonglerkę płonącymi butelkami i różnym sprzętem barmańskim.
W czasie lekcji pokazowej Angelika Urbańska zaprezentowała zasady nakrywania stołu okolicznościowego o nazwie „W oczekiwaniu na regaty” oraz doboru menu zgodnie z tematem przewodnim „Podkarpackie tradycje nad jeziorem tarnobrzeskim”. Stół i zaprezentowane przez Angelikę umiejętności zdobyły I miejsce na konkursie kelnerskim w Tarnobrzegu.
Kelnerzy pracowali pod opieką nauczycieli: pani Ireny Ząbkiewicz i pani Marty Fejkiel.