W roku szkolnym 2017/18 po raz pierwszy ogłoszony został III etapowy konkurs skierowany do uczniów zasadniczej szkoły zawodowej na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz”. W I etapie szkolnym przystąpiło do niego kilkoro uczniów naszej szkoły, spośród których komisja wyłoniła 1 kandydata - Annę Piątek z klasy III zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz, która reprezentowała naszą szkołę w Gorlicach, gdzie odbył się II etap Okręgowy, składający się z części teoretycznej i praktycznej. Warunkiem zakwalifikowania się uczestników do kolejnego etapu ogólnopolskiego było uzyskanie 80% punktów z części teoretycznej i praktycznej konkursowych zmagań. Część teoretyczna obejmowała test z wiedzy gastronomicznej trwający 60 minut, natomiast część praktyczna składała się z przygotowania dwóch potraw w czasie nieprzekraczającym 240 minut. O rozdziale punktów w części praktycznej decydowały następujące elementy: organizacja i higiena pracy, wykonywanie potraw (spójność z tematem, staranność, technika wykonania, pomysłowość, dobór składników), ekspedycja potraw (dobór zastawy, sposób podania – wygląd i aranżacja dań składających się z potraw z drobiu w roli głównej).
Read more