O szkole
29 listopada odbyła się II edycja konkursu
o Puchar Dyrektora Szkoły.
W tym roku o tytuł najlepszego w zawodzie walczyli kucharze i kelnerzy. Zadaniem kucharzy było przygotowanie dwóch porcji zakąsek i deseru . Do konkursu przystąpiło ośmiu uczniów z klas technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Komisja konkursowa w składzie:
- Kamil Jarecki – właściciel firmy cateringowej Dor 4 Fit
- Justyna Szepieniec – menażer, współwłaściciel restauracji „Jaś Wędrowniczek” w Rymanowie
- Tomasz Findysz – kucharz w restauracji „Jaś Wędrowniczek”, Mistrz w zawodzie kucharz
w wyniku oceny technicznej i degustacyjnej wyłoniła zwycięzców:
I miejsce – Emilia Trybus z klasy I TTŻ
II miejsce – Daniel Cwynar z klasy III TŻ
III miejsce - Weronika Władyka z klasy I TTŻ
Konkurs kelnerski przebiegał w trzech kategoriach:
- nakrycie stołu
- wykonanie napoju blenderowanego
- wykonanie kawy cappuccino
Do rywalizacji przystąpiło 6 uczniów z klasy III technikum w zawodzie kelner. Komisja w składzie:
Adam Leń – Mistrz kelnerski, kelner w restauracji „Zdrojowa” w Iwoniczu-Zdroju oraz nauczyciele: Marta Fejkiel, Iwona Sikorowicz i Irena Ząbkiewicz wyłoniła zwycięzców:
I miejsce- Andżelika Boroń z klasy III THK
II miejsce- Katarzyna Inglot z klasy III THK
III miejsce- Łukasz Turek z klasy III THK
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Szczególne słowa podziękowania kierujemy do sponsorów za wsparcie rzeczowe.
W tym dniu również uczniowie mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Prezesa Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Zbigniewa Kurleto. Tematem wiodącym warsztatów były potrawy: z owoców morza i kuchni hiszpańskiej. W trzygodzinnym spotkaniu, połączonym z degustacją wyszukanych potraw uczestniczyła młodzież naszej szkoły.