Nabór

piekarz

Absolwent potrafi:

  • przygotować surowce do produkcji wyrobów piekarskich
  • sporządzić półprodukty piekarskie
  • dzielić ciasto na kęsy i kształtować wyroby piekarskie
  • przeprowadzać rozrost oraz wypiek pieczywa
  • określać rodzaje wyrobów piekarskich
  • przestrzegać zasad technologii i higieny pracy w trakcie realizacji zadań zawodowych
  • obsługiwać maszynyi urządzenia występujące w piekarniach
  • prowadzić rozliczenia technologiczne zużycia surowców do produkcji pieczywa

Możliwości zatrudnienia:

  • rzemieślnicze i przemysłowe zakłady piekarskie
  • cukiernie
  • zakłady gastronomiczne
  • punkty sprzedaży pieczywa
  • może samodzielnie prowadzić piekarnię lub cukiernię

kucharz

Absolwent potrafi:

  • dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i potraw,
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne,
  • przestrzegać zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności,
  • dobierać surowce do produkcji potraw i napojów,
  • sporządzać półprodukty, potrawy i napoje,
  • zestawiać potrawy i napoje w dania oraz posiłki,
  • stosować zasady racjonalnego żywienia,
  • sporządzać kalkulację cenową potraw i napojów,
  • opracowywać ofertę kulinarną,
  • wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów,
  • dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.

Absolwent może podejmować pracę w:

  • we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
  • obiektach zbiorowego żywienia,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,

hotelarz

Wybierając ten zawód, poznasz ciekawą pracę hotelarza oraz zasady pracy w biurze podróży. Nauczysz się przyjmowania rezerwacji, promocji i sprzedaży usług hotelarskich, rozliczania kosztów oraz prowadzenia własnej firmy hotelarsko-turystycznej. Dodatkowo nauczysz się od podstaw 2 języków obcych.


Miejscem Twojej pracy mogą być: hotele, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, a także współczesna baza ruchoma: promowa, kolejowa, lotnicza. Technik hotelarstwa może być również zatrudniony w organach administracji samorządowej, związanych z usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.

cukiernik

 

Cukiernik Absolwent potrafi:

  • dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych,
  • rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną,
  • prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość,
  • dekorować wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • użytkować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej,
  • czyścić, myć i dezynfekować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy,
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze,
  • prowadzić dokumentację produkcji,
  • rozliczać zużycie surowców,
  • kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.

Absolwent może podejmować pracę w:

  • w zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze,
  • może prowadzić własny zakład cukierniczy

kelner

Wybierając ten zawód, nauczysz się profesjonalnej obsługi klientów, sporządzania potraw i napojów, planowania i organizowania oraz rozliczania imprez gastronomicznych. Dodatkowo możesz zdobyć umiejętności baristy i barmana.


Miejscem Twojej pracy mogą być: wszelkiego rodzaju instytucje związane z gastronomią, hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.

technolog

Wybierając ten zawód, masz możliwość zdobycia 2 kwalifikacji: zawodu cukiernika oraz zawodu organizacji i nadzorowania produkcji spożywczej. Będziesz uczyć się nadzorowania i kontrolowania produkcji artykułów spożywczych, wdrażania nowych technologii, prowadzenia dokumentacji oraz obliczania kosztów produkcji. Zapoznasz się z procesami technologicznymi, zdobędziesz wiedzę i umiejętności w zakresie analizy żywności.


Miejscem Twojej pracy mogą być: zakłady przetwórstwa spożywczego, stanowiska pracy związane z analizą i produkcją żywności, zakłady przemysłu cukierniczego i cukiernie, hotele, sanatoria i szpitale oraz pracownie analityczne.

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820