Projekty UE
Projekt „Podróże ze smakiem / Tasty travels”, finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+, powstał na potrzeby uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Nazwa projektu ściśle oddaje charakter zadań, które czekały na uczestników projektu: poznanie i odkrywanie smaków i gustów kraju docelowego, dzielenie się smakiem i gustem narodowym – polskim i regionalnym - podkarpackim, odnalezienie wartości w odmienności kuchni i kultury, wykorzystanie zdobytej wiedzy do rozwoju osobistego, szkoły, regionu i kraju.
W ramach realizacji projektu w latach 2014-2016 zorganizowano wyjazd 4 grup na miesięczny staż zawodowy w zagranicznych zakładach pracy: dwie grupy wyjechały do Włoch i dwie do Hiszpanii, każda złożona z 13 uczniów i 2 nauczycieli. W projekcie wzięło bezpośredni udział 60 osób, ale liczba osób zaangażowanych w przygotowanie i upowszechnianie projektu jest znacznie większa.
Głównym celem projektu w odniesieniu do uczniów i uczennic było zapewnienie im możliwości zdobycia zawodowego, profesjonalnego doświadczenia i wykształcenia na międzynarodowym poziomie, co pozwoli na zwiększenie szans uczestników stażu na zatrudnienie poprzez zdobycie nowych umiejętności, w tym językowych i zawodowych, wiedzy i doświadczenia.
Dobór krajów i doświadczonych organizacji partnerskich, Hiszpania - Centro Superior de Hostelería del Mediterráneo, Włochy - YouNet, pozwolił na szczególne ukierunkowanie nauki i praktyki w celu poznania i rozpowszechniania zasad i przepisów charakterystycznej kuchni narodowej i regionalnej. Kuchnia włoska i hiszpańska są znane i cenione w przemyśle
gastronomicznym, więc uczeń/absolwent, który może potwierdzić swoje umiejętności w tej dziedzinie, zwiększa swoje szanse zatrudnienia na rynku pracy, a także na otworzenie własnej działalności gospodarczej. Poznanie i rozpowszechnianie cenionej i zalecanej przez dietetyków diety śródziemnomorskiej ma szansę wpłynąć na poprawę zwyczajów żywieniowych uczniów i uczennic, ich rodzin, środowiska lokalnego i innych osób, do których dotrze informacja o efektach projektu.
W celu upowszechniania projektu i jego efektów, zespół projektowy przygotował publikację, zatytułowaną „Podróże ze smakiem / Tasty travels”. Tytuł publikacji jest zgodny z tytułem projektu, gdyż jest efektem działań projektowych i oddaje istotę zawartych w niej treści. Szczególną wartością publikacji jest charakterystyka diety śródziemnomorskiej, zalecanej przez dietetyków, ale mało znanej szerszej grupie odbiorców. Ważne też są przepisy kulinarne kuchni włoskiej i hiszpańskiej, wykorzystujące podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej. Walorem przygotowanej publikacji jest połączenie wiadomości teoretycznych i praktycznych, gotowych do bezpośredniego zastosowania.