Projekty UE
W poniedziałek 24 września uczniowie naszej szkoły z klas 2 i 3 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Krośnie, gdzie uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych badania i oceny surowców oraz produktów zbożowych.
Zajęcia te odbyły się w ramach projektu pt. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nasi chemicy amatorzy mieli niepowtarzalną okazję wzbogacenia swojej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa produktów zbożowych poprzez zbadanie składu i jakości ziarna zbóż oraz mąk w warunkach laboratoryjnych. Dowiedzieliśmy się jakiej mąki użyć aby z ciasta nie powstał zakalec, w jaki sposób ilość i właściwa jakość glutenu ma szczególne znaczenie przy produkcji ciast oraz jak w warunkach domowych skutecznie sprawdzić jakość ziaren zbóż i mąk. Przekonaliśmy się, że łączenie przyjemnego z pożytecznym to najlepsza forma nauki. Świetnie bawiliśmy się w czasie odliczania 1000 ziaren zbóż do badań czy tez wypłukiwania glutenu z ciasta. Wszystkie doświadczenia przeprowadzane przez uczniów wzbogaciły ich wiedzę, a także rozbudziły w nich zainteresowanie o bezpieczeństwie żywności.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3140:warsztaty-laboratoryjne-dla-tz&catid=145&Itemid=1307#sigProIdb0d3c3e2ce