O szkole
18 marca 2015r. uczniowie klas pierwszych i drugich technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych i wykładach organizowanych w ramach "Tygodnia Akademickiego" przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową im. Stanisława Pigonia w Krośnie – Suchodole.
Mieliśmy okazję wysłuchać wykładów na temat rolnictwa i towaroznawstwa. Po każdej prelekcji uczestniczyliśmy w konkursach, a za prawidłowo udzielone odpowiedzi zdobywaliśmy nagrody. Następnie w laboratorium badaliśmy właściwości gleby oraz jej odczyny. Po przeprowadzonych doświadczeniach uczestniczyliśmy w wykładzie na temat zwierząt alternatywnych w gospodarstwach rolnych i agroturystycznych. Bardzo interesujacym punktem spotkania było projektowanie ogrodów oraz zajęcia z ochrony i kształtowania krajobrazu. Na koniec naszego pobytu w Kampusie Politechnicznym zajęliśmy się produkcją cukierków na ból gardła z wykorzystaniem kwasu askorbinowego.
Wyjazd do PWSZ w Krośnie dał nam możliwość zapoznania się z lokalnymi kierunkami studiów, sprzętem, jakim dysponuje uczelnia. Poszerzyliśmy także naszą wiedzę oraz udoskonaliliśmy umiejętności, szczególnie w zakresie działań laboratoryjnych, a także świetnie się bawiliśmy.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2471:towaroznawstwo-nauka-o-jakosci&catid=113&Itemid=902#sigProIdae123f2d5e