O szkole
Dzień otwarty w ZSGH, który odbył się 18 maja i przebiegał pod hasłem „Galeria Innowacji”, skierowany był do tegorocznych absolwentów gimnazjów powiatu krośnieńskiego.
Nasza szkoła, kształcąca od ponad pół wieku młodzież w kierunkach usługowych, starając się sprostać wymaganiom, które w ostatnim czasie rewolucjonizują rynek gastronomiczny
i hotelarski, mogła zapoznać odwiedzających z nowymi trendami w zakresie kształcenia na wszystkich kierunkach, jakie oferujemy w roku szkolnym 2018/2019.
Młodzież zwiedzanie naszej placówki rozpoczęła od szkolnego Centrum Edukacyjnego, w którym przywitana została przez panią wicedyrektor szkoły mgr inż. Ludmiłę Grzegorczyk. W krótkim wystąpieniu przedstawiono ofertę edukacyjną ZSGH i zapoznano uczniów z innowacjami, wprowadzonymi na wszystkich kierunkach kształcenia.
Są to:
- w technikum żywienia i usług gastronomicznych – dietetyka i fitness
- w technikum hotelarskim – zarządzanie sekretariatem
- w technikum technik technologii żywności – barista
- w technikum kelner – sommelier
- w branżowej szkole I stopnia kucharz – ekspedycja i podawanie potraw i napojów
Szczegółowe informacje na temat kierunków kształcenia oraz wprowadzonych innowacji poparte zostały prezentacjami, ćwiczeniami praktycznymi, pokazami, przygotowanymi przez uczniów ZSGH, pod kierunkiem nauczycieli.
W sali 206 pod hasłem: „Dietetycznie, zdrowo, kolorowo” prezentowano shake-smoothie, wytłaczane soki z warzyw i owoców a także sushi ze świeżych owoców morza,
o wyjątkowym wyglądzie, smaku i aromacie.
W sali 204 „Słodkie i aromatyczne inspiracje” uwagę gości przykuwały misterne dekoracje
z karmelu i masy marcepanowej, które ozdabiały wyroby cukiernicze oraz artystyczne dekoracje „małej czarnej”.
W sali 301 „Bogactwo smaków i aromatów” urzekały odwiedzających kolorem i zapachem drinki bezalkoholowe, które przygotowywali z prawdziwym profesjonalizmem przyszli barmani.
W sali 307 „Biznesowe kreacje” uświadamiano młodzieży możliwości podejmowania
i prowadzenia własnej działalności w zakresie hotelarstwa i gastronomii oraz organizacji imprez biznesowych.
W sali 308 „Żywieniowe laboratorium” zaprezentowano gimnazjalistom możliwości badania składu chemicznego produktów spożywczych i uwrażliwiono na potrzebę czytania etykiet.
W sali 305 „Podróże małe i duże” dzielono się wrażeniami z odbytych staży zagranicznych we Włoszech , Hiszpanii, Bułgarii - w ramach projektu „Skarby Regionów Europy. Program PO WER”. Zaprezentowano także działalność kółka turystycznego.
W trakcie zwiedzania poszczególnych pracowni gimnazjaliści mogli się sprawdzić w roli przyszłych gastronomów i osobiście udekorować ciasteczka, ozdobić kawę, przygotować sushi, koktajl z warzyw czy zbadać zgodność składu chemicznego wybranych produktów z opisem na ulotce.
Podsumowaniem wizyty w naszej szkole był quiz „Fakty i mity”, w którym młodzież zweryfikowała swoją wiedzę na temat żywości i żywienia. Często pojawiały się również pytania o dietetykę i fitness, baristę, sommeliera a także o wizerunek w biznesie itp. To terminologia mało jeszcze rozpowszechniona w społeczeństwie, ale związana z innowacjami, a taka była idea konkursowych zmagań.
---------------
Serdeczne podziękowania składamy wszystkim zaangażowanym w organizację DNIA OTWARTEGO: uczniom i nauczycielom, a szczególne słowa kierujemy do naszych absolwentów: Pawła Wajdy i Radosława Anczakowskiego za poświęcenie swojego prywatnego czasu, ciepłe słowa o naszej szkole oraz ukazanie perspektyw i możliwości jakie mają wszyscy wybierający "Gastronomik" :)
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3106:rozkosze-zmyslow-czyli-galeria-innowacji-w-gastronomiku&catid=113&Itemid=902#sigProIdae4c4d899f