cukiernik

 

Cukiernik Absolwent potrafi:

  • dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych,
  • rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną,
  • prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość,
  • dekorować wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • użytkować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej,
  • czyścić, myć i dezynfekować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy,
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze,
  • prowadzić dokumentację produkcji,
  • rozliczać zużycie surowców,
  • kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.

Absolwent może podejmować pracę w:

  • w zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze,
  • może prowadzić własny zakład cukierniczy

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820