tre v07W projekcie POWER „Skarby regionów Europy/Treasure regions” bierze udział szesnastu uczniów ZSGH uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kelner. Odbywamy staż w dziesięciu różnych zakładach pracy. Głównym celem dla którego udaliśmy się do Bolonii, jest nabycie doświadczenia i umiejętności zawodowych od tutejszych pracowników – znakomitych kucharzy.

Wielu stażystów ma kontakt z pracą po raz pierwszy i nie zawsze jest to łatwe doświadczenie. Poszerzamy horyzonty poprzez poznawaniu wielu nowych smaków, a także produktów trudno dostępnych w Polsce. Mamy do czynienia z wieloma gatunkami ryb i owoców morza, które są nieodłącznych elementem kuchni włoskiej.

Poniżej przedstawiamy nasze miejsca stażu:

Weronika Bolanowska, Magdalena Zajchowska, Julia Dębiec i Mariola Sokół pracują w restauracji Pavaglione, niedaleko od naszego akademika. Dziewczyny pracują zarówno w kuchni, gdzie uczą się przyrządzać od podstaw włoskie dania, jak i za barem, parząc różne rodzaje kawy i przygotowując salę konsumencką na przyjęcie gości. Restauracja słynie głównie z owoców morza, makaronów, różnych rodzajów pizzy. Restauracja oferuje również możliwość wynajęcia lokalu na różnego typu imprezy: urodziny, konferencje, komunie, wesela.

Julia Obłój wraz z Maciejem Rosenbajgerem odbywają staż we włoskiej pizzerii Trattoria Pizzeria Belle Arti gdzie poznają i doskonalą techniki przygotowywania włoskiej pizzy. Specjalnością restauracji są też różnego rodzaju makarony, dania z owoców morza oraz różne rodzaje antipasti.

Andżelika Pudlik odbywa praktykę w restauracji Trattoria Anna Maria, która specjalizuje się w tradycyjnej kuchni bolońskiej. Przykładowe dania to tagliatelle al ragù czy gnocchi al gorgonzola. Wytwarzane są tam na miejscu bułki i chleby, do których produkcji używa się wysoko jakościowego zakwasu Liewito Madre i specjalnie wyselekcjonowanych ziaren. Lokal jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Patrycja Deryniowska pracuje w restauracji Papa Re gdzie zajmuje się przygotowywaniem tradycyjnych włoskich przekąsek np. bruschetta, crostini, czy carpaccio oraz dań głównych z różnych rodzajów mięsa i owoców morza. Na miejscu produkują własne makarony np. tortellini, gramigna czy tagiatelle oraz typowy włoski dodatek do potraw grissini, czyli cienkie, chlebowe paluszki.

Karolina Borek i Łukasz Turek pracują w 4-gwiazdkowym hotelu Zan Hotel Tre Vecchi, gdzie doskonalą swoje umiejętności kelnerskie. Hotel mieści się w zabytkowym budynku przy jednej z głównych ulic Bolonii oraz zachwyca klasycznie urządzonym wnętrzem. Zakres obowiązków stażystów obejmuje przygotowywanie sali restauracyjnej do śniadań, lunchów, coffee breaków i ich obsługę. Dbają o bufety, na których nie może niczego zabraknąć, a także parzą pyszną, włoską kawę.

Paweł Bulza pracuje w restauracji La Piazetta Ristorante, której kuchnia specjalizuje się w daniach z owoców morza choć w menu znajdują się też jak makarony, dania mięsne, przystawki i desery. Większość surowców jest przygotowana ręcznie np. makaron tagiatelle i pastelini. Restauracja jest bardzo popularna wśród gości i charakteryzuje się oryginalnym wystrojem wnętrza.

Anna Śliwka odbywa staż w restauracji Circolo Mazzini. Restauracja zajmuje się produkcją makaronów takich jak tagiatelle czy penne oraz deserów np. tiramisu i panna cotty. Lokal jest połączony z barem, w którym są podawane kawy i napoje bezalkoholowe. Znajdują się tam dwie sale konsumenckie, w których można urządzić różne imprezy okolicznościowe.

Barbara Kiełtyka pracuje w Ristorante Virtus, gdzie uczy się przygotowywać od podstaw włoski makaron oraz inne dania z lokalnych, świeżych produktów. Restauracja znajduję się na terenie kortów tenisowych i słynie ze zdrowej żywności.

Karol Wawszkowicz jest stażystą w kawiarni Caffé de la Paix. Lokal może się pochwalić dużym asortymentem w zakresie kaw i herbat. Dodatkowo specjalnością zakładu są dania i zakąski wegetariańskie. Kawiarnia specjalizuje się również w aperitivo.

Weronika Śliwa odbywa staż w Ristorante Rodrigo. Miejsce to specjalizuje się głównie w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. Podawane są tam także owoce morza - kalmary, krewetki, małże, mątwy oraz makarony - rigatoni, cannelloni, fettuccine czy lasagne. Lokal zajmuje się również produkcją własnego wina.

Weronika Kielar pracuje w hotelu 4-gwiazdkowym Ramada Encore, który obsługuje głównie gości biznesowych. Specjalnością kuchni są przygotowywane na miejscu makarony, np. tortelloni. Wszystkie dania są ze świeżych produktów, w dodatkiem uprawianych na miejscu ziół. Jednym z najlepszych deserów jest typowe włoskie tiramisu.

Karolina Borek

Paweł Bulza

Anna Śliwka

Łukasz Turek

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820