20180312 143437W marcu zostały przeprowadzone warsztaty sushi dla uczennic i uczniów ZSGH w ramach projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

Logo po A4 poziomy

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego, tofu, ziarna sezamowego. Dzięki zastosowaniu tych dodatków bogatych w kwasy OMEGA 3 i 6, jod i mikroelementy, uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Japończycy dzięki swojej diecie mają najdłuższą średnią życia i najmniejszy odsetek zachorowalności na raka na ziemi. W Polsce sushi swą popularność zdobywało pod koniec lat 90, obecnie na terenie całego kraju jest kilkaset takich miejsc i ich liczba ciągle rośnie.

Uczennice i uczniowie Technikum w zawodzie "technik żywienia i usług gastronomicznych" oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej zapoznali się z ww. tematyką nie tylko teoretycznie ale i praktycznie.

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820