Projekty UE
W marcu zostały przeprowadzone warsztaty sushi dla uczennic i uczniów ZSGH w ramach projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego, tofu, ziarna sezamowego. Dzięki zastosowaniu tych dodatków bogatych w kwasy OMEGA 3 i 6, jod i mikroelementy, uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Japończycy dzięki swojej diecie mają najdłuższą średnią życia i najmniejszy odsetek zachorowalności na raka na ziemi. W Polsce sushi swą popularność zdobywało pod koniec lat 90, obecnie na terenie całego kraju jest kilkaset takich miejsc i ich liczba ciągle rośnie.
Uczennice i uczniowie Technikum w zawodzie "technik żywienia i usług gastronomicznych" oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej zapoznali się z ww. tematyką nie tylko teoretycznie ale i praktycznie.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3064:warsztaty-sushi&catid=145&Itemid=1307#sigProId94df188014