O szkole
29 października, w poniedziałek, gościliśmy w naszej szkole uczniów klasy trzeciej Szkoły Podstawowej w Iwoniczu-Zdroju, których zaprosiliśmy na warsztaty poświęcone zdrowej żywności.
Spotkanie rozpoczęło się pogadanką, poświęconą roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka. Następnie, w części praktycznej dzieci pracowały pod kierunkiem nauczyciela technologii i starszych kolegów z klasy III Zk, krojąc z zapałem warzywa i owoce. Sporządziły miedzy innymi surówkę z dyni, która okazała się niespodzianką wizualną i smakową.
Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Pod jej twardą skórą kryje się mnóstwo beta-karotenu, który ma działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Warto wzbogacać nasz organizm urozmaiconą dietą, dodając do potraw pestki z dyni, bogate w kukurbitynę, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Prawdziwym hitem dnia okazał się również świeżo wyciskany sok z buraka, z dodatkiem innych warzyw i owoców. Młodzi uczestnicy byli zachwyceni smakiem i zaskoczeni składem tego napoju. Na gorące prośby naszych gości podajemy przepis:
4 buraki
4 jabłka
2 marchewki
½ pomarańczy
Zachęcamy wszystkich do korzystania z sezonowych owoców i warzyw.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3161:smaki-jesieni&catid=113&Itemid=902#sigProIde8993b3231