O szkole
Smok Wawelski, Rynek Główny, Collegium Maius Uniwersytetu Jagiellońskiego… To tylko niewielka część atrakcji turystycznych, jakie kryje w sobie Kraków. Aby je poznać, dnia 09.10.2018 r. uczniowie klas I TTŻ, III TŻ i III Zp wyruszyli na jednodniową wycieczkę. Chcieliśmy też sprawdzić, czym jeszcze zaskoczy nas to miasto. Swoją przygodę zaczęliśmy od odwiedzenia manufaktury czekolady, na co z niecierpliwością oczekiwała grupa cukiernicza. Tam dowiedzieliśmy się jak powstaje ta ekskluzywna słodycz, na czym polega temperowanie oraz jak wykonuje się pralinki i tabliczki czekolady. Mieliśmy także możliwość zobaczenia na własne oczy owocu kakaowca oraz wykazania się twórczością i talentem artystycznym w trakcie wykonywania własnych smakołyków z czekolady. Dowolne kształty i dodatki tj. rodzynki, wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, żurawina oraz czekolada mleczna, biała, deserowa… Ograniczała nas tylko własna wyobraźnia.
Kolejnym punktem naszej krótkiej podróży był spacer po Rynku Głównym Krakowa i jego okolicach. Każdy z nas miał okazję zwiedzić Sukiennice, zobaczyć ziejącego ogniem Smoka Wawelskiego, pospacerować po Bulwarach Wiślanych oraz wykorzystać czas na wykonanie zdjęć ze znanymi osobami jak i ciekawymi miejscami. Na sam koniec zostawiliśmy sobie wycieczkę do restauracji C.K Browar. Zjedliśmy tam smakowity obiad, a następnie wysłuchaliśmy pogadanki na temat produkcji piwa. Tym zakończyliśmy wycieczkę do Krakowa - zadowoleni, spełnieni uczniowie i nauczyciele wrócili do naszego Iwonicza-Zdroju.
Cała wycieczka była dla nas okazją do spędzenia razem czasu, poznania siebie oraz nauki w ciekawy i smaczny sposób. Pomimo krótkiego czasu wycieczki, każdy uczeń Iwonickiego Gastronomika wrócił z czekoladowym uśmiechem na twarzy.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3148:cukiernicy-poznaja-czekolade&catid=113&Itemid=902#sigProIdc64d2ac0e6