Zapraszamy na kursy współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego dla uczniów i uczennic Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz:

  • Catering dietetyczny
  • Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie

Rekrutacja trwa od 18 września 2017 r. do 29 września 2017 r.

Formularz rekrutacyjny można odebrać w Biurze Projektu (sekretariat ZSGH). 

Więcej informacji w zakładce Projekty UE - Program poprawy jakości kształcenia zawodowego.

 

KOMUNIKAT DLA ABSOLWENTÓW Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej

W sekretariacie do odbioru są świadectwa potwierdzające kwalifikację w zawodzie, dyplomy zawodowe i suplementy

 

Cukiernik 

Nauka zawodu odbywa się w pracowni cukierniczej na terenie Ośrodka.

Czas nauki – 3 lata

Zajęcia praktyczne – organizuje szkoła

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

  1. zainteresowanie zawodem
  2. wrażliwość węchowa i czucie smakowe
  3. wrażliwość estetyczna
  4. dobry stan zdrowia – wytrwałość, zręczność rąk i palców
  5. umiejętność pracy w zespole
  6. życzliwość, uprzejmość, odpowiedzialność, sumienność

Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia:

- poznaje sposoby wypieku ciast, ciasteczek, tortów, wyrobów czekoladowych, lodów, pieczywa cukierniczego według obowiązujących receptur i norm

- poznaje sposoby przygotowania kremów, syropów, galaretek, pomad, mas

- nabywa umiejętności wykańczania, dekorowania i porcjowania produktów ciastkarskich i cukierniczych

- uczy się obsługi maszyn i urządzeń technicznych oraz ich konserwacji

- uczy się rozliczania przyjętych i wydanych surowców

- poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcyjnej

- uczy się utrzymywania porządku i czystości na stanowisku pracy oraz przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy

- poznaje organizację pracy w zakładzie cukierniczym

- uczy się oceniać jakość wytwarzanych produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych

Możliwości zatrudnienia:

  1. zakłady cukiernicze wytwarzające ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze, cukierki
  2. własny zakład cukierniczy

Uczniowie mogą zdawać egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, w Ośrodku Egzaminacyjnym, którym jest nasza szkoła.

Kwalifikacje zawodowe

1. Dobór surowców w celu wytwarzania produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych.

2. Wykonywanie wyrobów cukierniczych, półproduktów, elementów dekoracyjnych, czynności związanych z obliczaniem.

3. Dekorowanie i porcjowanie ciasta.

4. Przygotowywanie wyrobów cukierniczych i ciastkarskich do wysyłki i sprzedaży.

5. Wykonywanie czynności pomocniczych: transport, przechowywanie gotowych wyrobów, czyszczenie i mycie maszyn i urządzeń, ewidencjonowanie wyrobów.

 

Aktualności

W ostatnią sobotę naszego pobytu w Bułgarii wybraliśmy się wraz włoską grupą stażystów na wycieczkę do oddalonej od Sofii o ok. 110 km Kopriwszticy. Pani Diana z Bulgaria Gateway powitała nas i opowiadała o miejscach, które będziemy zwiedzać.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820