Kucharz

Nauka zawodu odbywa się w pracowniach specjalistycznych na terenie Ośrodka oraz w zakładach pracy na terenie miasta.

Czas nauki – 3 lata

Zajęcia praktyczne - organizuje szkoła

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

  1. zainteresowanie zawodem
  2. wrażliwość węchowa i czucie smakowe
  3. dobry stan zdrowia - wytrwałość
  4. umiejętność pracy w zespole
  5. życzliwość, uprzejmość, odpowiedzialność, sumienność

Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia:

- poznaje sposoby organizowania, porządkowania i utrzymywania w czystości stanowiska pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy

- poznaje technikę przygotowywania posiłków według obowiązujących receptur i norm

- uczy się metod zabezpieczania żywności przed zepsuciem

- poznaje metody przechowywania, dobierania i korzystania z właściwych surowców i półproduktów spożywczych

- poznaje podstawowe wiadomości z zasad żywienia

- uczy się dobierania i posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami do produkcji potraw i napojów

- uczy się porcjowania, dekorowania i ekspedycji wyrobów kulinarnych ( nakrywania stołu na różne okazje)

- uczy się planowania i układania menu zgodnie z zasadami żywienia

- uczy się współpracy z kierownictwem zakładu, klientami i dostawcami

Możliwości zatrudnienia:

  1. restauracje, bary, jadłodajnie
  2. kawiarnie, cafeterie, cukiernie
  3. restauracje hotelowe
  4. sanatoria, pensjonaty, domy wypoczynkowe, agroturystyka
  5. stołówki szkolne, szpitalne, przedszkolne, akademickie, internackie
  6. zakłady zajmujące się produkcją wyrobów spożywczych (pierogi, gołąbki, makarony, itp.)

Uczniowie mogą zdawać egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, w Ośrodku Egzaminacyjnym, którym jest nasza szkoła.

Kwalifikacje zawodowe

1.Planowanie i organizowanie produkcji gastronomicznej.

2.Sporządzanie potraw, półproduktów i napojów kulinarnych z uwzględnieniem wiedzy o żywności i żywieniu.

3.Przechowywanie surowców, półproduktów, gotowych wyrobów kulinarnych i napojów z zachowaniem bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej.

4.Planowanie ofert kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów oraz wymogami nauki o żywieniu.

 

 

Aktualności

TIRAMISU – PANNA COTTA – CANTUCCINI – CROSTATA – PESTIÑOS Już same nazwy maja w sobie tyle aromatu i smaku, że każdy łasuch od razu entuzjastycznie na nie reaguje. Te pyszne włoskie i hiszpańskie desery wystąpiły 14 czerwca 2018 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju podczas podsumowania projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” finansowanego w całości z funduszy ...

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820