Zapraszamy na kursy współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego dla uczniów i uczennic Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz:

  • Catering dietetyczny
  • Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie

Rekrutacja trwa od 18 września 2017 r. do 29 września 2017 r.

Formularz rekrutacyjny można odebrać w Biurze Projektu (sekretariat ZSGH). 

Więcej informacji w zakładce Projekty UE - Program poprawy jakości kształcenia zawodowego.

 

KOMUNIKAT DLA ABSOLWENTÓW Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej

W sekretariacie do odbioru są świadectwa potwierdzające kwalifikację w zawodzie, dyplomy zawodowe i suplementy

 

Kucharz

Nauka zawodu odbywa się w pracowniach specjalistycznych na terenie Ośrodka oraz w zakładach pracy na terenie miasta.

Czas nauki – 3 lata

Zajęcia praktyczne - organizuje szkoła

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

  1. zainteresowanie zawodem
  2. wrażliwość węchowa i czucie smakowe
  3. dobry stan zdrowia - wytrwałość
  4. umiejętność pracy w zespole
  5. życzliwość, uprzejmość, odpowiedzialność, sumienność

Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia:

- poznaje sposoby organizowania, porządkowania i utrzymywania w czystości stanowiska pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy

- poznaje technikę przygotowywania posiłków według obowiązujących receptur i norm

- uczy się metod zabezpieczania żywności przed zepsuciem

- poznaje metody przechowywania, dobierania i korzystania z właściwych surowców i półproduktów spożywczych

- poznaje podstawowe wiadomości z zasad żywienia

- uczy się dobierania i posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami do produkcji potraw i napojów

- uczy się porcjowania, dekorowania i ekspedycji wyrobów kulinarnych ( nakrywania stołu na różne okazje)

- uczy się planowania i układania menu zgodnie z zasadami żywienia

- uczy się współpracy z kierownictwem zakładu, klientami i dostawcami

Możliwości zatrudnienia:

  1. restauracje, bary, jadłodajnie
  2. kawiarnie, cafeterie, cukiernie
  3. restauracje hotelowe
  4. sanatoria, pensjonaty, domy wypoczynkowe, agroturystyka
  5. stołówki szkolne, szpitalne, przedszkolne, akademickie, internackie
  6. zakłady zajmujące się produkcją wyrobów spożywczych (pierogi, gołąbki, makarony, itp.)

Uczniowie mogą zdawać egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, w Ośrodku Egzaminacyjnym, którym jest nasza szkoła.

Kwalifikacje zawodowe

1.Planowanie i organizowanie produkcji gastronomicznej.

2.Sporządzanie potraw, półproduktów i napojów kulinarnych z uwzględnieniem wiedzy o żywności i żywieniu.

3.Przechowywanie surowców, półproduktów, gotowych wyrobów kulinarnych i napojów z zachowaniem bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej.

4.Planowanie ofert kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów oraz wymogami nauki o żywieniu.

 

 

Aktualności

W ostatnią sobotę naszego pobytu w Bułgarii wybraliśmy się wraz włoską grupą stażystów na wycieczkę do oddalonej od Sofii o ok. 110 km Kopriwszticy. Pani Diana z Bulgaria Gateway powitała nas i opowiadała o miejscach, które będziemy zwiedzać.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820