zd 01  Maciej Dudek uczeń  klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wywalczył II miejsce w kategorii Młody Talent
w polskiej edycji konkursu barmańskiego
 „Calvados Nouvelle Vogue 2018”,
który odbył się 12 lutego 2018 r. w Krakowie.
  W zmaganiach konkursowych wzięło udział 20 uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Tematem przewodnim tegorocznej edycji zawodów barmańskich były warzywa.

Każda opracowana receptura powinna zawierać główny składnik – calvados oraz jeden składnik warzywny (sok, mus, mudlerowane warzywo etc.). Dodatkową konkurencją, do której przystępowali wszyscy zawodnicy, był „blind test” polegający na odgadnięciu nazw syropów Monin na podstawie smaku i zapachu. Dodatkowym utrudnieniem dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule „open space", czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie 12 minut.
Praca za barem była oceniana indywidualnie przez sędziego technicznego ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Zawodnicy dysponowali 7 minutami na wykonanie 4 porcji short drinka. Każdy koktajl podlegał także ocenie degustacyjnej przez sędziów, którzy oceniali smak, zapach i wygląd napojów.
Suma oceny technicznej, degustacyjnej oraz punkty bonusowe za "blind test"- tworzyły punktację końcową konkursu. Maciej Dudek przygotował drinka „Zielony garniturek” na bazie calvadosu z dodatkiem soku z ogórka, za co otrzymał łącznie 138 punktów. Okazało się, że taką samą ilość punktów otrzymała zawodniczka z Cieszyna. Jury przyznało jednak jej I miejsce.

Serdecznie gratulujemy Maćkowi kolejnego sukcesu oraz przygotowującej ucznia do konkursu pani Irenie Ząbkiewicz.

 

Aktualności

TIRAMISU – PANNA COTTA – CANTUCCINI – CROSTATA – PESTIÑOS Już same nazwy maja w sobie tyle aromatu i smaku, że każdy łasuch od razu entuzjastycznie na nie reaguje. Te pyszne włoskie i hiszpańskie desery wystąpiły 14 czerwca 2018 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju podczas podsumowania projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” finansowanego w całości z funduszy ...

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820