Spotkanie z uczniami klas IV technikum i rodzicami tych uczniów odbędzie się 26.09.2017 r. (wtorek) o godzinie 16.00. 

Tematem zebrania jest egzamin maturalny.

Przepraszam za zmianę terminu.

DYREKTOR
Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
w Iwoniczu-Zdroju
mgr Jan Barsznica

 

Zapraszamy na kursy współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego dla uczniów i uczennic Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz:

  • Catering dietetyczny
  • Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie

Rekrutacja trwa od 18 września 2017 r. do 29 września 2017 r.

Formularz rekrutacyjny można odebrać w Biurze Projektu (sekretariat ZSGH). 

Więcej informacji w zakładce Projekty UE - Program poprawy jakości kształcenia zawodowego.

 

KOMUNIKAT DLA ABSOLWENTÓW Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej

W sekretariacie do odbioru są świadectwa potwierdzające kwalifikację w zawodzie, dyplomy zawodowe i suplementy

 

UWAGA! Mieszkańcy internatu w pierwszej klasie zwolnieni są z opłaty za pobyt.

Pokrywają tylko koszty wyżywienia!

Branżowa Szkoła I stopnia na podbudowie gimnazjum - od roku 2017

 

kucharz

Absolwent potrafi:

  • dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i potraw,
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne,
  • przestrzegać zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności,
  • dobierać surowce do produkcji potraw i napojów,
  • sporządzać półprodukty, potrawy i napoje,
  • zestawiać potrawy i napoje w dania oraz posiłki,
  • stosować zasady racjonalnego żywienia,
  • sporządzać kalkulację cenową potraw i napojów,
  • opracowywać ofertę kulinarną,
  • wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów,
  • dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.

Absolwent może podejmować pracę w:

  • we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
  • obiektach zbiorowego żywienia,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,

 

 

piekarz

Absolwent potrafi:

  • przygotować surowce do produkcji wyrobów piekarskich
  • sporządzić półprodukty piekarskie
  • dzielić ciasto na kęsy i kształtować wyroby piekarskie
  • przeprowadzać rozrost oraz wypiek pieczywa
  • określać rodzaje wyrobów piekarskich
  • przestrzegać zasad technologii i higieny pracy w trakcie realizacji zadań zawodowych
  • obsługiwać maszynyi urządzenia występujące w piekarniach
  • prowadzić rozliczenia technologiczne zużycia surowców do produkcji pieczywa

Możliwości zatrudnienia:

  • rzemieślnicze i przemysłowe zakłady piekarskie
  • cukiernie
  • zakłady gastronomiczne
  • punkty sprzedaży pieczywa
  • może samodzielnie prowadzić piekarnię lub cukiernię

 

cukiernik

 

Cukiernik Absolwent potrafi:

  • dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych,
  • rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną,
  • prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość,
  • dekorować wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • użytkować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej,
  • czyścić, myć i dezynfekować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy,
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze,
  • prowadzić dokumentację produkcji,
  • rozliczać zużycie surowców,
  • kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.

Absolwent może podejmować pracę w:

    • w zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze,
    • może prowadzić własny zakład cukierniczy

 

Aktualności

W ostatnią sobotę naszego pobytu w Bułgarii wybraliśmy się wraz włoską grupą stażystów na wycieczkę do oddalonej od Sofii o ok. 110 km Kopriwszticy. Pani Diana z Bulgaria Gateway powitała nas i opowiadała o miejscach, które będziemy zwiedzać.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820