Czy to jest możliwe? Przecież to 6 do 8 godzin ciężkiej fizycznej pracy dziennie, ciągły ruch, wykonywanie żmudnych, powtarzających się, trudnych czynności, stres związany z nieznajomością języka portugalskiego, kłopotami z porozumieniem się w innym języku, dojazd z przesiadkami zatłoczonym metrem, zmęczenie … Tak, bo oprócz tych trudności to także wspaniali, ciepli, przyjaźni ludzie. Tak, bo to ludzie, którzy wymagają, ale i pomagają, uczą, pokazują, wspierają, żartują, opiekują się. Tak, bo to miejsca ciekawe, pełne nowych smaków, zapachów, kolorów, zwyczajów. Tak, bo to świetna atmosfera i poczucie wspólnoty, przynależności do zespołu. To wszystko sprawia, że nie idziemy do pracy ze zwieszoną głową i smutna miną, ale z radością z bycia tu i teraz z tymi ludźmi.

HOTELE PORTO BAY LIBERDADE AND MARQUES

5-gwiazdkowy hotel Porto Bay w centrum Lizbony to bardzo wysokie wymagania, które uczniowie naszego Gastronomika spełniają. Uczą się produkcji potraw i obsługi gości na najwyższym poziomie. „Praca jest trudna, opiekunowie wymagający, ale doświadczenie bezcenne”, tak w skrócie podsumowują pracujący tam stażyści: Klaudia Waniek – tegoroczna absolwentka technikum hotelarskiego, Barbara Kiełtyka – z zawodu technik żywienia a z zamiłowania cukiernik, Andżelika Pudlik i Miłosz Paradysz – uczniowie 2 klasy w zawodzie technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych i Daniel Cwynar uczeń 3 klasy, pracujący na stanowisku barman-kelner.

HOTEL 7

7 Hotel zapewnia staż uczennicom klasy 3 technikum hotelarskiego: Wiktorii Bober, Wiktorii Klamut i Justynie Zych – elegancki, klasyczny, wychwalany przez recenzentów z New York Times, położony w unikatowej, zbudowanej po trzęsieniu ziemi dzielnicy Baixa, tuż obok słynnej windy Santa Justa łączącej Baixa z dzielnicą Chiado, oferuje gościom wygodny nocleg, bogate śniadania i świetny program turystyczny.

CHIMARRÃO

Sieć restauracji Chimarrão przyjęła na staż ośmioro uczniów z Iwonicza-Zdroju, na stanowisko kucharzy –Wiktorię Kurdyłę, Maję Adamiak, Pawła Zycha, Kamilę Boroń i Emilię Trybus, Weronikę Bolanowską i Patrycję Śnieżek jako cukierników i Andżelikę Boroń na stanowisku kelnera. Każda z restauracji jest bardzo znana, popularna i różni się od pozostałych menu i wystrojem. Leão d’Ouro to elegancki lokal w sercu starego miasta serwujący wykwintne dania rybne i mięsne – w tym miejscu jakość produktów i standard obsługi są najważniejsze. Expo, usytuowane we współczesnej architektonicznie rekreacyjnej dzielnicy Lizbony stworzonej na potrzebę światowej wystawy narodów, przyjmuje tłumnie gości serwując różnorodne, często egzotyczne, dania i przekąski. Colombo to ogromna restauracja w słynnym centrum handlowym, gdzie ilość gości dziennie przekracza wszelkie oczekiwania, i Pastelaria Mexicana, w której oprócz dań standardowych – szerokiego wachlarza zakąsek i grillowanych lub pieczonych mięs typowych dla Chimarrão – powstają słodkie dzieła sztuki, słynne portugalskie ciasteczka, torty i desery.

Projekt „Zawodowo doskonali/Practically Perfect”, w całości finansowany z funduszy unijnych w ramach programu PO WER, powstał na potrzeby uczniów i absolwentów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Po zakończeniu stażu uczniowie uzyskują pełną dokumentację zawodową, certyfikaty, świadectwa i potwierdzenia nabytych umiejętności, co pozwoli zwiększyć ich szanse na rynku pracy.