Zawodowo doskonali w Gastronomiku w Iwoniczu-Zdroju

Uczniowie Gastronomika w Iwoniczu-Zdroju pod opieką nauczycieli rozpoczęli przygodę w hiszpańskiej Andaluzji, ojczyzny flamenco, słynącej z doskonałej kuchni, złotych plaż, słońca i barwnej kultury. Przed nimi zawodowe wyzwania – praca w hotelach, cukierniach i restauracjach w okolicach Malagi.
4-tygodniowe staże zawodowe to zaszczyt, ale i wysiłek. Po trudach rywalizacji o możliwość udziału w projekcie rozpoczął się intensywny okres przygotowań grupy do wyjazdu. Zajęcia integracyjno-kulturowe, sporządzanie niezbędnej dokumentacji, nauka pisania CV w języku ojczystym i angielskim, warsztaty alternatywnych sposobów parzenia kawy, warsztaty kulinarne, podstawy BHP i udzielania pierwszej pomocy, a także zajęcia z języka hiszpańskiego i powtórka z języka angielskiego tak przydatnego w pracy i podróży, były dla uczniów dodatkową pracą pozalekcyjną.
„Zawodowo doskonali – Practically perfect” to kolejny projekt w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju finansowany z funduszy UE w ramach programu PO WER (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój). Uczniowie i absolwenci szkoły ruszają na podbój Europy, gdzie pod okiem profesjonalnych gastronomów, cukierników i hotelarzy w realnym środowisku pracy zdobywają nowe umiejętności zawodowe, a po pracy poznają kraj i mieszkających w nim ludzi, ich tradycje, potrawy, unikatowe wyroby spożywcze, słynne miejsca.

Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli przygotować młodzież do wyjazdu, dyrekcji, nauczycielom, pracownikom, rodzicom.
Podziękowania kierujemy też w stronę osób z pasją i wiedzą dzielących się swym zawodowym doświadczeniem, prowadzących szkolenia dla uczestników projektu, wspierających organizację wyjazdu grupy:
Pani Annie Wiśniowskiej-Dobosz z krośnieńskiej kawiarni Sogno Caffe i Panu Danielowi Doboszowi z More coffee, którzy tak aromatycznie uczyli nas, jak dobra i różnorodna jest kawa i jak prawidłowo ją przyrządzić.
Szefowi kuchni z warszawskich restauracji „Kieliszki na Hożej” i „Brasserie warszawska”, panu Karolowi Zygmuntowi i jego pomocnikowi, Marcinowi Nowakowi za energetyczną lekcję gotowania, pełną smaku i odkrywczej prostoty składników, opartą na doskonałej technice wykonania, jakości produktów i niespodziewanych dodatkowych składników.
Pani Maryli Paradysz z krośnieńskiej szkoły językowej „Lektor” za energiczne wprowadzenie w melodię i znaczenie podstawowych zwrotów języka hiszpańskiego.
Pani Agnieszce Khodakakhshi z firmy Carla Travel Service za doskonałą organizację pobytu w Hiszpanii, chęć i umiejętność stworzenia i realizacji bogatej oferty dopasowanej do potrzeb grupy.
Panu Krzysztofowi Bystrzyckiemu z Polskiego Biura Podróży w Krośnie za sprawne i cierpliwe wyszukiwanie najlepszych ofert połączeń lotniczych.

Pozdrawiamy z Andaluzji!

11 marca 2019|